Ves al contingut principal

Una opinió que ens anima esclar

05/02/2008...12:46
Iniciatives al Pallars Sobirà
Salta a Comentaris
Vull destacar el paper d’associacions de la comarca com La Xicoia

L’evidència de l’espectacularitat dels paisatges del Pallars Sobirà es sumen a la iniciativa dels seus habitants que intenten fer d’aquesta comarca un lloc singular. Entre els encants dels diferents pobles surten persones que més enllà de la política i de la mera explotació turística porten a terme iniciatives per poder millorar la qualitat de vida i crear del Pallars Sobirà un bon lloc per viure.
Malauradament no puc estar al Pallars tot el temps que desitjaria, les poques ofertes laborals de les zones de muntanya m’han obligat fins ara a passar més temps a la gran ciutat. El que més em sorprèn no són les poques ofertes per treballar, que de tant en tant ja en surt alguna, sinó les pèssimes condicions laborals. Si ho comparem amb Barcelona, la vida potser és més barata però no tant. Un pis de lloguer volta els cinc-cents euros, això si en trobes un per llogar tot l’any. I si decideixes sumar-te a la moda dels hipotecats, la majoria de promotors t’ofereixen un apartament de quaranta metres quadrats que tardaràs, amb la teva parella, trenta anys a pagar. També hi ha la possibilitat de comprar un paller per rehabilitar «amb moltes possibilitats» que et surt quasi més car que l’apartament sense tenir en compte la reforma. Tot i que m’alegra no veure en la comarca cap hipermercat, el costat negatiu són els productes més cars dels establiments. Així, fent una anàlisi poc científica, valoro que viure al Pallars Sobirà no és tan barat com podria semblar.
I tornant al tema, volia destacar el paper d’associacions com La Xicoia, que uneix diferents restauradors de la comarca, i Montanyanes, una empresa jove que es dedica a fer projectes per dinamitzar la comarca. La Xicoia pretén oferir una cuina de qualitat amb productes de la terra. Ha creat el Ral·li Gastronòmic i diferents concursos culinaris. Montanyanes ha intentar recuperar activitats tradicionals ja perdudes per ensenyar-les als més joves, com el curs de tractament tradicional de la llana. Aquesta empresa ha col·laborat amb el Consell Comarcal per dur a terme una iniciativa que em sembla molt interessant, Del Tros al Plat. Aquest projecte, que pretén servir productes de la comarca i ecològics als menjadors escolars és una iniciativa a imitar.
Una altra iniciativa portada a terme per diverses associacions és la festa d’un Xorret d’Aigua Clara, que es du a terme a Sort a la primavera i que intento no perdre’m en cap ocasió. Aquests són alguns exemples d’iniciatives portades a terme per la gent de la comarca. Vull felicitar els pallaresos per fer d’una comarca amb vida i un bon lloc per viure, encara que les condicions no ho posin fàcil.

Signat per Paula Martí, de Barcelona (Opinió)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10è Sopar de la Xicoia d'Or

Torna el sopar de la Xicoia d'Or aquest 14 de maig.  Un sopar únic i irrepetible elaborat pels cuiner de l'Associació La Xicoia amb els productes que ens ofereix la nostra terra... només per 120 persones. Reconeixements a la trajectòria professional, al gastrònom de l'any, al producte i a la promoció de la cuina pallaresa. Podeu reservar al 973620000. foto de La Xicoia Pallars Sobirà.