Ves al contingut principal

Una opinió que ens anima esclar

05/02/2008...12:46
Iniciatives al Pallars Sobirà
Salta a Comentaris
Vull destacar el paper d’associacions de la comarca com La Xicoia

L’evidència de l’espectacularitat dels paisatges del Pallars Sobirà es sumen a la iniciativa dels seus habitants que intenten fer d’aquesta comarca un lloc singular. Entre els encants dels diferents pobles surten persones que més enllà de la política i de la mera explotació turística porten a terme iniciatives per poder millorar la qualitat de vida i crear del Pallars Sobirà un bon lloc per viure.
Malauradament no puc estar al Pallars tot el temps que desitjaria, les poques ofertes laborals de les zones de muntanya m’han obligat fins ara a passar més temps a la gran ciutat. El que més em sorprèn no són les poques ofertes per treballar, que de tant en tant ja en surt alguna, sinó les pèssimes condicions laborals. Si ho comparem amb Barcelona, la vida potser és més barata però no tant. Un pis de lloguer volta els cinc-cents euros, això si en trobes un per llogar tot l’any. I si decideixes sumar-te a la moda dels hipotecats, la majoria de promotors t’ofereixen un apartament de quaranta metres quadrats que tardaràs, amb la teva parella, trenta anys a pagar. També hi ha la possibilitat de comprar un paller per rehabilitar «amb moltes possibilitats» que et surt quasi més car que l’apartament sense tenir en compte la reforma. Tot i que m’alegra no veure en la comarca cap hipermercat, el costat negatiu són els productes més cars dels establiments. Així, fent una anàlisi poc científica, valoro que viure al Pallars Sobirà no és tan barat com podria semblar.
I tornant al tema, volia destacar el paper d’associacions com La Xicoia, que uneix diferents restauradors de la comarca, i Montanyanes, una empresa jove que es dedica a fer projectes per dinamitzar la comarca. La Xicoia pretén oferir una cuina de qualitat amb productes de la terra. Ha creat el Ral·li Gastronòmic i diferents concursos culinaris. Montanyanes ha intentar recuperar activitats tradicionals ja perdudes per ensenyar-les als més joves, com el curs de tractament tradicional de la llana. Aquesta empresa ha col·laborat amb el Consell Comarcal per dur a terme una iniciativa que em sembla molt interessant, Del Tros al Plat. Aquest projecte, que pretén servir productes de la comarca i ecològics als menjadors escolars és una iniciativa a imitar.
Una altra iniciativa portada a terme per diverses associacions és la festa d’un Xorret d’Aigua Clara, que es du a terme a Sort a la primavera i que intento no perdre’m en cap ocasió. Aquests són alguns exemples d’iniciatives portades a terme per la gent de la comarca. Vull felicitar els pallaresos per fer d’una comarca amb vida i un bon lloc per viure, encara que les condicions no ho posin fàcil.

Signat per Paula Martí, de Barcelona (Opinió)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

SOPAR DE LA XICOIA D'OR

Us recordem que el proper dia 14 de maig,  se celebrarà el SOPAR DE LAL XICOIA D'OR , a l'Hotel Pessets de Sort. 
Sopar elaborat pels cuiners de l'Associació de la Xicoia, amb productes de la terra.
Es farà una menció especial a la trajectòria professional, al producte, a la promoció de la cuina pallaresa i al gastrònom de l'any!
Podeu fer les vostres reserves al 973 620 000CUINA A DOS MANS AL PALLARS PER PRESERVAR PLATS TRADICIONALS DE LA ZONA

L'Associació Gastronòmica La Xicoia i el projecte Recossira, dins del programa d'alimentació saludable de la gent gran, han realitzat un taller d'intercanvi de coneixements dins de la cuina. Són tallers a dos mans que consisteixen en què una mestressa de casa i un cuiner d'un restaurant han d'elaborar un mateix plat. La mestressa de casa l'elabora com tradicionalment es feia a les cases de pagès i el cuiner amb un toc d'innovació però sense renunciar a la tradició. El plat elaborat per la mestressa de casa acabarà sortint a la carta del restaurant. En el cas del primer taller sortirà a la carta del restaurant Farré de Baro; prims de corder amb patates estofades, de la Maria de Casa el Mestre d'Arcalís. Jaume Mora, cuiner de la Fonda Farré, ha valorat molt positivament l'experiència i ha dit que el maridatge entre les dues associacions és molt interessant des del punt de vista d'intercanvi de coneixements entre persones grans i cuiners. Mora ha afe…