Passa al contingut principal

PRESENTACIÓ RAL.LI GASTRONÒMIC 2009


L'Associació Gastronòmica La Xicoia del Pallars Sobirà ha aparcat el ruc per promocionar l'ovella de raça autòctona xisqueta i d'aquesta manera ajudar als ramaders i donar a conèixer les qualitats de la seva carn. El proper dissabte dia 18, celebraran el Sopar de l'Ovella Xisqueta i durant el Ral·li Gastronòmic els restaurants oferiran menús on l'ovella xisqueta, la vaca bruna, els bolets de primavera o la xicoia, seran els protagonistes. Josep Castellarnau, president de La Xicoia, ressalta la importància d'anar tots a la una; restauradors, hotelers i ramaders. Com anècdota destacar que durant la presentació de l'acte tots els presents han pogut degustar pernil de ruc.

El Sopar de l'Ovella Xisqueta pren el relleu al sopar del Ruc, polèmic en edicions passades per les crítiques d'entitats ecologistes, a les que els cuiners del Sobirà es van defensar dient que no cuinaven un animal en protegit i que ajudava a les explotacions que en criaven. Els cuiners sempre han elogiat els excel·lents qualitats culinàries de la carn de ruc. El canvi es deu a la voluntat de l'Associació d'ajudar al sector ramader d'aquestes comarques a promocionar i donar a conèixer aquesta raça, de qualitats excepcionals per cuinar, segons el president de La Xicoia, Josep Castellarnau.La bona sintonia entre els restauradors i els ramaders s'ha exemplificat en la presentació del Sopar de l'Ovella Xisqueta i el Ral·li Gastronòmic. La presentació s'ha fet en una explotació ramadera d'ovelles a Escàs. La presentació s'ha fet dins un ramat d'ovelles amb l'objectiu de mostrar la voluntat dels restauradors d'ajudar a tirar endavant als ramaders. Castellarnau diu que una bona manera de fer-ho es tenint a les cartes dels seus establiments aquest producte i no portar-lo de fora. D'aquesta manera han els restauradors han respost satisfactòriament a la crida dels productors d'ovelles.Durant la celebració del Ral·li gastronòmic, que comença el dia 18 i acaba el dia 10 de maig amb el sopar de cloenda, a més dels menús que oferiran els restaurants amb productes de la zona també celebraran activitats paral·leles. Entre aquestes activitats n'hi ha de formació pel sector de la restauració i l'hoteleria i també de didàctiques adreçades als escolars de la comarca. Les activitats adreçades als més petits consistiran en ensenyar-los a elaborar els embotits autòctons de la zona com és el xolís, la secallona o la girella. Aquestos tallers els fan amb l'objectiu de que no es perdi aquesta tradició.Pel que fa a la Festa del Ruc no descarten celebrar-la en properes edicions i diuen des de l'Associació que solament l'han aparcat i diuen que en cap cas han cedit a les pressions de les entitats ecologistes. Prova d'això els plats de pernil de ruc que hi havia en l'aperitiu que van oferir durant la presentació de l'acte a tots els presents.Josep Castellarnau ha explicat que a la bona sintonia que hi ha entre ramaders i restauradors de la comarca també s'hi afegeix el sector de l'esport donat que el sopar de l'Ovella Xisqueta es celebrarà coincidint amb la clausura del Premundial de descens d'aigües braves que es celebra aquesta setmana a Sort. Castellarnau diu que aquesta és una bona oportunitat per donar a conèixer la cuina que es fa al Pallars a la gent de fora donat que hi haurà més d'un centenar de palistes d'una vintena de països. A l'actre de presentació, acompanyant als membres de La Xicoia, hi ha hagut l'alcalde de Sort, Agustí López, l'alcalde de Rialp, Gerard Savarich i un ramader d'ovelles d'Escàs, en representació de tot el sector.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10è Sopar de la Xicoia d'Or

JABALÍ + JABALÍ + JABALÍ

Descanse en paz el pobre jabalí
Quim Monzó LA VANGUARDIA, dimarts 12 de maig del 2009

Era un Mercedes serie S, un coche impresionante: nunca había viajado yo en un cochazo como ese.
Como muchos de mis coetáneos, yo también me guaseé de la forma en que murió Cecilia, aquella cantante de los setenta que se hizo famosa con piezas como Dama, dama o Mi querida España. Se explicaba que murió al chocar contra una vaca. Una madrugada, ella iba en un Seat 124, con sus músicos, y allá por Zamora chocaron con una. Otros decían que chocaron contra unos bueyes. Tanto da. Que alguien muera es terrible para la familia y los amigos. Pero, cuando ese alguien es conocido y la muerte grotesca, la sorna es inevitable. A partir de la muerte de Cecilia, morir al chocar contra una vaca – o, por extensión, con una bestia grande – pasó a llamarse hacer un Cecilia. Así, a quien cogía el coche para ir por una carretera solitaria, se le prevenía: «Ve con cuidado, no vayas a hacer un Cecilia». Una impresión similar ca…