Passa al contingut principal

Com no, havia de ser ell Carles Porta


notici extreta del diari segre d'avui

Mèrit turísticLA GENERALITAT concedeix la medalla al mèrit turístic a l'associació Xicoia del Pallars Sobirà. Ben fet. S'ho mereixen molt. La Diputació de Lleida va entregar, la setmana passada, els premis Lleidatur a persones i empreses a qui vol destacar per diferents motius relacionats amb Lleida i el Turisme, en majúscula. Ben triats també els premiats (si els cités ompliria l'article, però segur que ja ho heu llegit o, si no, www. lleidatur.cat).


El que vull avui és convidar-vos a una reflexió a partir de la Xicoia, però extensible també als premiats de Lleidatur i a molts altres àmbits: Qui està al servei de qui? La Xicoia al servei dels polítics o els polítics al servei de la Xicoia? Gent com Vidal Vidal o Xavier Moncayo crec que ho han entès bé i les seves gestions, en general, estan al servei del territori. Però em temo que no és una postura freqüent i, lamentablement, hi ha molts polítics (i tècnics i tecnòcrates) que es pensen que és la societat (la gent, les associacions, els empresaris) qui ha d'estar al seu servei.


La Xicoia està formada per joves empresaris del sector de la restauració i l'hoteleria. Qui millor que ells per cuidar el racó de país on han nascut i, a més, han fet una ferma aposta per viure-hi i treballar-hi? De debò: qui millor que ells? El que hauria de fer qualsevol govern intel·ligent és preguntar-los: "Què us fa falta, nois?" i ajudar-los molt, amb lleis i amb diners. I això faria que el Sobirà creixés en qualitat (encara més) i en valors autòctons i no en pizzeries. Quan es pretén dibuixar el futur d'una comarca (o d'un sector) des d'un despatx a Barcelona o, el que és pitjor, fent cas als titulars o a les "preguntes del dia" de mitjans marcadament centralistes, sempre acaba pagant els plats trencats la gent del territori.


Els polítics han de ser valents i no han de permetre barbaritats. Però han d'escoltar la gent que, com els de la Xicoia, donen valor humà i professional a un racó de món tan preciós. Ho dic perquè, fa molt poc temps, als xicois se'ls va tractar de rucs (i de salvatges) per fer un sopar amb carn de ruc. I aquesta crítica només podia venir de mentalitats ruques.


Enhorabona als premiats i tant de bo hi hagués més gent com ells. Sobretot en aquesta època en què alguns periodistes i polítics s'atreveixen a utilitzar termes com "refundar el capitalisme" amb una lleugeresa increïble per parlar de reunions que només serveixen per omplir diaris i minuts de televisió.

Gràcies un cop més Xicoia d'Or

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

JABALÍ + JABALÍ + JABALÍ

Descanse en paz el pobre jabalí
Quim Monzó LA VANGUARDIA, dimarts 12 de maig del 2009

Era un Mercedes serie S, un coche impresionante: nunca había viajado yo en un cochazo como ese.
Como muchos de mis coetáneos, yo también me guaseé de la forma en que murió Cecilia, aquella cantante de los setenta que se hizo famosa con piezas como Dama, dama o Mi querida España. Se explicaba que murió al chocar contra una vaca. Una madrugada, ella iba en un Seat 124, con sus músicos, y allá por Zamora chocaron con una. Otros decían que chocaron contra unos bueyes. Tanto da. Que alguien muera es terrible para la familia y los amigos. Pero, cuando ese alguien es conocido y la muerte grotesca, la sorna es inevitable. A partir de la muerte de Cecilia, morir al chocar contra una vaca – o, por extensión, con una bestia grande – pasó a llamarse hacer un Cecilia. Así, a quien cogía el coche para ir por una carretera solitaria, se le prevenía: «Ve con cuidado, no vayas a hacer un Cecilia». Una impresión similar ca…

6è. RAL.LI GASTRONÒMIC DEL PALLARS SOBIRÀ

Hola a tots de nou
Us fem saber que des del dia 18 al 30 d'abril, es farà al Pallars Sobirà el 6è Ral·li Gastronòmic.
Hi hauran cates de vinagres, vins francesos i café, el sopar d'inauguració anirà a càrrec de l'AUVELLA XISQUETA, i el sopar de cloenda que tindrà lloc el dia 10 de maig, al voltant dels bolets de primavera.
En els restaurants membres de l'Associació, els menús aniran enfocats al bolets de primavera, la joia de la primavera oblidada per moltes persones, però amb una personalitat molt important.
Properament us informarem de més coses
La Xicoia