Ves al contingut principal

Com no, havia de ser ell Carles Porta


notici extreta del diari segre d'avui

Mèrit turísticLA GENERALITAT concedeix la medalla al mèrit turístic a l'associació Xicoia del Pallars Sobirà. Ben fet. S'ho mereixen molt. La Diputació de Lleida va entregar, la setmana passada, els premis Lleidatur a persones i empreses a qui vol destacar per diferents motius relacionats amb Lleida i el Turisme, en majúscula. Ben triats també els premiats (si els cités ompliria l'article, però segur que ja ho heu llegit o, si no, www. lleidatur.cat).


El que vull avui és convidar-vos a una reflexió a partir de la Xicoia, però extensible també als premiats de Lleidatur i a molts altres àmbits: Qui està al servei de qui? La Xicoia al servei dels polítics o els polítics al servei de la Xicoia? Gent com Vidal Vidal o Xavier Moncayo crec que ho han entès bé i les seves gestions, en general, estan al servei del territori. Però em temo que no és una postura freqüent i, lamentablement, hi ha molts polítics (i tècnics i tecnòcrates) que es pensen que és la societat (la gent, les associacions, els empresaris) qui ha d'estar al seu servei.


La Xicoia està formada per joves empresaris del sector de la restauració i l'hoteleria. Qui millor que ells per cuidar el racó de país on han nascut i, a més, han fet una ferma aposta per viure-hi i treballar-hi? De debò: qui millor que ells? El que hauria de fer qualsevol govern intel·ligent és preguntar-los: "Què us fa falta, nois?" i ajudar-los molt, amb lleis i amb diners. I això faria que el Sobirà creixés en qualitat (encara més) i en valors autòctons i no en pizzeries. Quan es pretén dibuixar el futur d'una comarca (o d'un sector) des d'un despatx a Barcelona o, el que és pitjor, fent cas als titulars o a les "preguntes del dia" de mitjans marcadament centralistes, sempre acaba pagant els plats trencats la gent del territori.


Els polítics han de ser valents i no han de permetre barbaritats. Però han d'escoltar la gent que, com els de la Xicoia, donen valor humà i professional a un racó de món tan preciós. Ho dic perquè, fa molt poc temps, als xicois se'ls va tractar de rucs (i de salvatges) per fer un sopar amb carn de ruc. I aquesta crítica només podia venir de mentalitats ruques.


Enhorabona als premiats i tant de bo hi hagués més gent com ells. Sobretot en aquesta època en què alguns periodistes i polítics s'atreveixen a utilitzar termes com "refundar el capitalisme" amb una lleugeresa increïble per parlar de reunions que només serveixen per omplir diaris i minuts de televisió.

Gràcies un cop més Xicoia d'Or

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10è Sopar de la Xicoia d'Or

Torna el sopar de la Xicoia d'Or aquest 14 de maig.  Un sopar únic i irrepetible elaborat pels cuiner de l'Associació La Xicoia amb els productes que ens ofereix la nostra terra... només per 120 persones. Reconeixements a la trajectòria professional, al gastrònom de l'any, al producte i a la promoció de la cuina pallaresa. Podeu reservar al 973620000. foto de La Xicoia Pallars Sobirà.