Passa al contingut principal

A L'ATAC I JA TORNEN...

LLEIDA, 26 Ene. (EUROPA PRESS) -

La sociedad gastronómica La Xicoia, que agrupa a 17 establecimientos de hostelería del Pallars Sobirà, baraja sustituir este año la polémica fiesta del burro, en la que unos 400 comensales suelen comer ensalada estofado y longaniza de burro, por una fiesta de promoción de otros animales autóctonos, como la oveja xisqueta o la vaca del pirineo, conocida como vaca bruna.

La cena que se hizo popular en Sort, se celebró durante las últimas dos ediciones en Esterri d'Àneu por el rechazo del Ayuntamiento de Sort y las presiones de grupos ecologistas.

El presidente de la sociedad, Josep Castellarnau, aseguró hoy a Europa Press, que a diferencia de otros años, en los que la fiesta se hace en febrero o marzo, en esta edición se trasladará a mayo porque entonces tendrá lugar la semana gastronómica. La organización ha optado por trasladar la semana gastronómica a mayo para promocionar las setas de la zona.

"En la decisión de cambiar el tipo de ganado no han influido las críticas de los ecologistas, sino la intención de los establecimientos del Sobirà de promocionar la ganadería autóctona", afirmó Castellarnau.

La Xicoia nació en la primavera de 2003 y tomó su nombre de un tipo de lechuga blanca que suele nacer con las primeras hierbas de la primavera y es muy valorada en la zona. Con un gusto entre amargo y dulzón, su forma es similar a la planta conocida como diente de léon.

La organización decidirá en junta el animal que promocionará este año así como la población que acogerá la fiesta. De momento, ha mostrado interés el Ayuntamiento de Esterri d'Aneu.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CUINA A DOS MANS AL PALLARS PER PRESERVAR PLATS TRADICIONALS DE LA ZONA

L'Associació Gastronòmica La Xicoia i el projecte Recossira, dins del programa d'alimentació saludable de la gent gran, han realitzat un taller d'intercanvi de coneixements dins de la cuina. Són tallers a dos mans que consisteixen en què una mestressa de casa i un cuiner d'un restaurant han d'elaborar un mateix plat. La mestressa de casa l'elabora com tradicionalment es feia a les cases de pagès i el cuiner amb un toc d'innovació però sense renunciar a la tradició. El plat elaborat per la mestressa de casa acabarà sortint a la carta del restaurant. En el cas del primer taller sortirà a la carta del restaurant Farré de Baro; prims de corder amb patates estofades, de la Maria de Casa el Mestre d'Arcalís. Jaume Mora, cuiner de la Fonda Farré, ha valorat molt positivament l'experiència i ha dit que el maridatge entre les dues associacions és molt interessant des del punt de vista d'intercanvi de coneixements entre persones grans i cuiners. Mo

6è. RAL.LI GASTRONÒMIC DEL PALLARS SOBIRÀ

Hola a tots de nou Us fem saber que des del dia 18 al 30 d'abril, es farà al Pallars Sobirà el 6è Ral·li Gastronòmic. Hi hauran cates de vinagres, vins francesos i café, el sopar d'inauguració anirà a càrrec de l'AUVELLA XISQUETA, i el sopar de cloenda que tindrà lloc el dia 10 de maig, al voltant dels bolets de primavera. En els restaurants membres de l'Associació, els menús aniran enfocats al bolets de primavera, la joia de la primavera oblidada per moltes persones, però amb una personalitat molt important. Properament us informarem de més coses La Xicoia

10è Sopar de la Xicoia d'Or