Passa al contingut principal

I MÉS I MÉS I MÉS I MÉS... QUINES GANES EN TENEN

ALT PIRINEU I ARAN

L'Associació Gastronòmica La Xicoia aparca el ruc per promocionar l'ovella xisqueta, la vaca bruna i la xicoia

L'Associació Gastronòmica La Xicoia, del Pallars Sobirà, està estudiant la possibilitat d'aparcar la Festa del Ruc, sopar popular en el que la base principal de l'àpat eren els plats elaborats amb carn de ruc, per un sopar en el que el protagonista sigui la carn de vedella dels Pirineus i d'ovella xisqueta, dues races autòctones de la comarca.


Del.icio.us ACN / Marta Lluvich
SortUlt. Act. 26.01.2009 - 14:52 hs

L'Associació Gastronòmica La Xicoia, del Pallars Sobirà, està estudiant la possibilitat d'aparcar la Festa del Ruc, sopar popar en el que la base principal de l'àpat eren els plats elaborats amb carn de ruc, per un sopar en el que el protagonista sigui la carn de vedella dels Pirineus i d'ovella xisqueta, dues races autòctones de la comarca. Aquests opció l'estan estudiant a petició dels productors del Pallars Sobirà. Josep Castellarnau, president de La Xicoia, ha explicat que aquesta petició respon a la filosofia de l'associació que és promocionar els productes de la zona. Castellarnau ha dit que s'aprofitarà també per divulgar la xicoia, enciam que surt als prats i dóna nom a l'associació.

De tota manera, Josep Castellarnau ha explicat que la Festa del Ruc, si al final no se celebrés aquest any, no es deixaria de fer donat que el seu origen és al poble de Llessui, al municipi de Sort. Si en aquest poble se segueix fent, Castellarnau ha dit que l'Associació li brindarà tot el seu suport.

Josep Castellarnau ha explicat que si finalment la junta de l'Associació opta per promocionar la carn d'ovella i de vedella no serà per donar la raó a les entitats ecologistes que van mostrar la seva total repulsa a la festa i sí per diversificar els productes a promocionar de la comarca.

Aquesta festa sempre se celebrava a començament d'any i aquest 2009 s'ha decidit posposar uns mesos per fer-la en època de bolets i de xicoies. Castellarnau ha dit que segurament es farà als mesos d'abril i maig.

La Festa del Ruc el primer any es va celebrar a Sort i la pressió d'entitats ecologistes va fer que l'Ajuntament de Sort optes per no donar-li suport i es trasllades a Esterri d'Àneu, localitat on s'han celebrat les dues passades edicions


Gràcies Marteta Lluvich
La Xicoia

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10è Sopar de la Xicoia d'Or

JABALÍ + JABALÍ + JABALÍ

Descanse en paz el pobre jabalí
Quim Monzó LA VANGUARDIA, dimarts 12 de maig del 2009

Era un Mercedes serie S, un coche impresionante: nunca había viajado yo en un cochazo como ese.
Como muchos de mis coetáneos, yo también me guaseé de la forma en que murió Cecilia, aquella cantante de los setenta que se hizo famosa con piezas como Dama, dama o Mi querida España. Se explicaba que murió al chocar contra una vaca. Una madrugada, ella iba en un Seat 124, con sus músicos, y allá por Zamora chocaron con una. Otros decían que chocaron contra unos bueyes. Tanto da. Que alguien muera es terrible para la familia y los amigos. Pero, cuando ese alguien es conocido y la muerte grotesca, la sorna es inevitable. A partir de la muerte de Cecilia, morir al chocar contra una vaca – o, por extensión, con una bestia grande – pasó a llamarse hacer un Cecilia. Así, a quien cogía el coche para ir por una carretera solitaria, se le prevenía: «Ve con cuidado, no vayas a hacer un Cecilia». Una impresión similar ca…